http://www.balikesirdemokrat.com.tr/yazar-6-439-ibrahim_demirci.html
Kod adı (4+4+4)
Ülkemizin gündemi mecburi eğitim süresidir. Konu çok önemli olduğu için kamuoyunda tartışılmaktadır. Kesintilimi kesintisiz mi, nerede kesinti olacak veya olmayacak herkes bunu konuşuyor fikir beyan ediyor. Sevindirici olan eğitim konusunun bütün partilerin gündeminde olması ve halkımızın gelişmeleri yakından izlemesidir. Bu durum beni umutlandırmaktadır.
Okullarda çalışan öğretmenlerimiz ve okul yöneticilerimizle samimi konuşursanız. Yürekleri öğrencisi için çırpınan, fedakâr, çocukları için yaşayan öğretmenlere bir sorabilseniz. Size neler anlatırlar görürsünüz.
Velilerin ilgisizliğinden, toplum önderlerinin okullarımıza uzak kaldıklarından, eğitimle ilgili tedarikçilerin destek olmadıklarından onlarca örnek dinlersiniz.
Bugün yüksek perdeden yapılan konuşmalar, umuyorum eğitim sistemimize destek olarak sonuçlanır. Zenginlerimiz, okullarımıza giderler maddi manevi destek olurlar. Kamu kuruluşlarımız, okul ve öğrencileri sahiplenen projelere destek olurlar. Velilerimiz öğretmenlerimizin çalışmalarının yanında olur. İşte ben o zaman anlarım ki mesele sahiplenilmiştir.
Süre çok önemlidir. Devlet bu konuda doğrudan sorumludur. Süreyi uzattığınızda 40 bin yeni derslik bir o kadar yeni öğretmendir. Güçlü ekonomi süreden etkilenmez.
Bütçe işi değil asıl söylemek istediğim. Bugünkü tabloyu kimse neden görmek istemez anlamıyorum. İçerik ile kimse ilgili değil. Öğretim için, süre için konuşanlar; E Ğ İ Tİ M için nasıl bir öneri getiriyor.
Biz insanımızı kaybediyoruz.50 kelime ile konuşan, sms ile anlaşan, dünya ve ülkemizin önceliklerine kayıtsız, kültürümüze ve insanımıza uzak, sorumluluk almayan, meselesiz, boş bir nesil yetiştiriyoruz.
Tostla besleyerek test ile eğittiğimiz çocuklarımız, mutsuz ve umutsuzdur. Havada kar yağarken okul tatili beklerler. Okula isteksiz giderler. Haftanın 7 günü kesintisiz sınavlara hazırlanırken sanki ağır maden işçisi gibidirler.
Eğitim sistemimize yakından bakalım,folklor yok, tiyatro yok, spor yok, monolog yok, sahne yok,münazara yok,kros yok gezi yok, fikir tartışması yok ,yok ,yok,yok….Ne var. Öğretmenin motomot anlattıklarının sorgulandığı ezbere dayalı öğretim sistemi var. Ders bitiminde koşarak yetişilen dershane var. Pratik soru çözme yöntem ve tekniklerinden başka kimsenin eğitim ve öğretimle ilgilendiği yok. Peki, kalan zamanda ne var. Bilgisayar bağımlısı oyunlar var. İnternet kafe ve ileri teknik telefonlarla sosyal sitelerin fahri hizmetkârlığı var.
Başarı ölçüsü nedir. Bir sınavı kazanmak…
Hayat başarısı kimin umurunda gerçekten çok merak ediyorum….
Bizim dışımızda dünyada bu işin nasıl yapıldığına bakmalıyız. Karar sürecinde mutlaka yardımcı olacaktır. Almanya örneğine bakalım
Öğretmen eğitiminde dünyada en başarılı ülke olan Almanya'da öğretmenler, rahat şekilde orta sınıf seviyesinde iyi maaş alırlar. Öğretmenlere hususi haklar verilir (düşük faizli kredi, sosyal güvenlik vergilerinden muafiyet gibi). Böyle bir prestije sahip olmanın fiyatı ise ağır bir eğitimden geçmek mecburiyetidir. Belki de bu yüzden, Alman öğrencilerin en iyisi ve parlağı Öğretmen mesleğine gitmektedir.
Almanya eğitim sistemi Avrupa'nın en yüksek standartlarında sahip olduğu eğitim kalitesiyle sosyal devlet anlayışını yansıtan parasız eğitim sistemine dayalıdır. Alman eğitim sisteminin bölümleri:
1.Çocuk Yuvaları (Kindergarten): Zorunlu eğitim kapsamında olmayan çocuk yuvaları iki ile altı yaş arasındaki çocukların devam ettiği ve çocukların ilk temel gelişim eğitimini aldığı okullardır. Zorunlu olmamasına rağmen ailelerin çoğu, çocuklarını bu okullara gönderirler. Ayrıca bu okullar ana dili Almanca olmayan çocukların dil bilgilerinin gelişmelerine de yardımcı olur.
2.İlköğretim Okulları (Grundshule): Almanya'da temel eğitimin bir parçası olan ilköğretim okullarına çocuklar yedi yaşında başlarlar ve dört sene temel düzeyde bir eğitim alırlar. Bu temel eğitimden sonra öğrenciler, kendi yeteneklerine göre veya danışman öğretmenlerinin tavsiyeleriyle bir ortaokula yönlendirilir. Bazı eyaletlerde bu dört seneye ek olarak iki sene de yönlendirme (Orientierungsstufe) sınıfları bulunmaktadır. İlkokuldan mezun olan öğrenciler eğitim süresi altı yıl olan orta öğretimlerine devam ederler. Bu eğitimi veren dört okul türü şunlardır: Realschule, Hauptscule, Gymnasium ve Gesamtschule.
3.Ortaokul (Realschule): Eğitim süresi altı yıldır. Hauptschule'ye göre eğitim düzeyi daha yüksektir. Genelde belli bir mesleğe yönelim için temel oluşturur. Realschuleabschluss ( Ortaokul Bitirme Sınavı) başarıyla tamamlayanlar genellikle bir mesleğe yönelik meslek okullarına ya da meslek liselerine devam ederler.
4.Ortaokul (Gesamtshule): Alman eğitim sisteminde diğer bir orta dereceli okul da Gesamtschule'dir. İlkokulu bitiren herkes Gesamtshule'ye devam edebilir. Bu okullarda Hauptschule, Realschule ve Gymnasiumun'un birçok özelliklerini taşıyan bir eğitim programı uygulanırken diğer okullara geçiş yapılabilmesi ve pratiğe yönelik eğitim de vermektedir.
5.Meslek Okulları (Hauptschule): Meslek okullarında dersler basittir ve meslek yaşında kalifiye eleman yetiştirmek için temel bir eğitim sunar. Eğitim süresi beş yıldır.
6.Lise (Gymnasium): Tamamen üniversite ve akademik eğitime yönelik bir temel eğitim sunan gymnasium (lise) eğitim düzeyi ilkokul sonrası en zor olan okuldur. Eğitim süresi dokuz yıldır. Gymanasium'u bitiren öğrencilerin Abitur( lise bitirme) sertifikası sınavına girmeleri gerekmektedir. Ancak bu sınavı başarıyla verip Abitur sertifikasını alan öğrenciler üniversiteye girme hakkına sahip olabilmektedirler.
Özet olarak Genel lise seviyesi eğitiminde birinci olan Almanya'da orta Öğretim üç alt grupta toplanmıştır. Gymnasium'lar, Teknik ve Mesleki okullar. Eğitimin hedefi bürokratik değil, fonksiyoneldir. Öğrenciler diploma İçin değil iş için eğitilirler. Öğrencilerin 1/3 ü kolejlere hazırlık olan Gymnasiuma giderler. Geri kalanı teknik ve mesleki okullara gider. Almanya'da okullarda teorik ile pratik bütünleştirilmiştir. Almanya'daki mevcut eğitim sisteminden geçen herkes, bir işi planlamayı, uygulamayı, kontrol etmeyi ve değerlendirmeyi öğrenmek zorundadır. Öğrenmezse ilerleyemez, takılıp yolda kalırlar.
4+4+4 KODUNUN ETRAFINDA DÖNENLER Çocuklarımızı düşünün..! Ülkemizin geleceğini düşünün..! Mutlu, başarılı, özgüveni olan ,yapabileceği mesleğe yönelmiş, dünyayı görebilen, dahası okula coşkuyla giden , çağdaş ve demokrat düşünceye sahip ,halkını seven halklara saygılı çocuklarımızı görmek istiyoruz.Lütfen ne gerekiyorsa onu yapın ..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder