31 Ocak 2013 Perşembe

“ARABAMIN ESPİTİ DOLAŞALIM KESBİTİ”


“ARABAMIN ESPİTİ DOLAŞALIM KESBİTİ”

Kes-bit  ‘Kesildiğinde hemen yerine yenisi yetişen’ anlamına gelmektedir. Arazinin verimli olması mahsulün çabuk yetişmesi nedeniyle Kesbit denilmiştir. Halk arasında söylenen “Arabamın espiti dolaşalım Kesbiti”  Türküsüne bakılacak olursa ismi “Kesbit” ten gelmektedir. İlçe olması hakkındaki kanunda Kepsut yazıldığı için o günden sonra bu şekliyle söylenmeye başlanmıştır. İsminin verimliliği ifade ettiği bir hakikattir.” 
İbrahim Hoca ne demek istiyor ..!Acaba ilçelerimizi tanıyalım adı altında bir makale mi yazacak demiş olabilirsiniz.Yok niyetim bu değil.Bugün konu başka..!
(1986 yılında Kepsut tarihi ile alakalı önemli bir çalışmam oldu yukarıdaki metin oradan alıntıdır. Kitap olarak yayınlayamadan Kepsut’tan ayrılmıştım. Fotoğrafçı Latif Bey dostum ile 62 köy ve mezraları gezip ciddi dokümanlar elde etmiştik. Merkez caminde bulduğumuz Redif taburuna verilen sancak için emeklerini hiç unutamam.)
Balıkesir Tarım Hayvancılık Fuarı'nın Kepsut’ta açılması için yürütülen çalışmalar nedeni ile;”Balıkesir adına fuar düzenlemek Kepsut’un haddine mi?” demişler.
Duydum ki..!Bu sözden İsmail CANKUL Başkanım.Üzülmüş..!Cevap vermiş..
BAŞKANIM BENDE ÜZÜLDÜM  Kepsut bu organizasyonu  neden  yapamasın ki.! Umarım duyduğun şey doğru değildir..!
NEDEN KEPSUT’TA FUAR AÇILAMASIN Kİ?
    *Fuarın bir ilçemizde  açılması, tarım makineleri  üreticileri açısından  sorun mu teşkil eder.!
    *Balıkesir Büyükşehir olmadı mı.?
    *Kepsut Balıkesir’e ait bir ilçe değil mi?
    *Her şey milli kuvvetler caddesi üzerinde mi olacak.?
    *Biz daima ADI BÜYÜK  kafası  KASABA MANTIĞI ile mi olaylara bakacağız.?
    *Tarım, hayvancılık, tohum, sera, zeytin, zeytin işletme teknolojileri, süt endüstrisi,        tavukçuluk ve su ürünleri alanında son teknoloji makine ve ekipmanların sergileneceği fuar açılırsa, Balıkesir’e faydası olmaz mı?

Balıkesir'in tarım ve hayvancılıkta Türkiye'nin lider illerinden birisi olduğunu biliyoruz. Her fırsatta öğünüyoruz. Fuarların temel özelliği, sektörün tüm taraflarını bir araya getirip tanıtım, eğitim ve bilgi alışverişini sağlamaktır..TARIM FUARI BALIKESİR İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR. Türkiye çapında bilinen ve ciddiye alınacak bir organizasyon olarak KURUMSAL KİMLİĞE kavuşturulmalıdır.
Balıkesir-Kütahya Karayolu üzerinde Simav, Kille , Değirmencik Deresi kenarında sulama sıkıntısı olmayan geniş ekilebilir araziye sahip şirin ilçemiz KEPSUT pekala fuar için uygun bir mecradır.Balıkesir e çok yakın..15 dakikada gidersiniz.Belediye parkında çayınızı yemyeşil ortamda içebilir.Tertemiz havasını teneffüs edersiniz.Saç kavurması,ve üzerine tahin tatlısı unutamayacağınız lezzet olur..15 dakikada dönersiniz. İlçemizin misafirperver insanının dostluğu bir ömür sürer.
Ekonomisinin temeli tarım ve hayvancılıktır. Şeftali, elma, çilek ve çeşitli meyve türleri çok kaliteli olarak yetiştirilmektedir. Bu meyvelerden özellikle şeftali ,ilçenin simgesi haline gelmiştir.Yapılan şeftali festivalleri büyük ilgi görmüştür.Tarımın en güzel şekli ile yapıldığı mümbit arazi yapısına ve bilinçli çiftçi nüfusuna sahip olan  Kepsut ilçesi , sadece 15 dakikada ulaştığımız Balıkesir in  banliyösü gibidir..
Sorumlular,  üreticiler,sanayiciler, ilgililer  yetkililer…gelin örnek bir davranış gösterelim Balıkesir için iyi bir şey yapalım.Hep beraber bu yıl dördüncüsü düzenlenecek Balıkesir Tarım Hayvancılık Fuarı'nın Kepsut'ta  yapılmasını destekleyelim..
İlimiz menfaatine oluşacak ortak bir payda meydana getirelim. Güzel şeylerde kenetlenelim. Destek olalım.
 “Balıkesir Tarım Fuarı adıyla icra edilen organizasyonu daha ileriye nasıl götürebiliriz”, bunu düşünelim. Bunu konuşalım. Bunu tartışalım.
Unutmayınız..!
İzzet ve ikbal önemli.. Ancak vebal altındayız. Balıkesir in büyümesi daha önemli… Balıkesir deyince 19 ilçeyi, 34 beldeyi, 892 köyü bir bütün olarak düşünüp algılayan bir anlayışı tesis etmediğimiz müddetçe Balıkesir’imizin önünü açamayız, dünya şehri olamayız.

Hiç yorum yok: