27 Ocak 2013 Pazar

ARTIK EKMEK ÇÖPE DEĞİL, KUMBARAYA BIRAKILACAK…


ARTIK EKMEK ÇÖPE DEĞİL, KUMBARAYA BIRAKILACAK…
İnsanlık tarihine eşit bir serüveni olan ekmek, insanlığın en ortak besin maddelerinin başında yer almaktadır. Ülkemizin bir tahıl ülkesi olması, yılardır süregelen beslenme alışkanlıkları ve sosyo-ekonomik yapısı nedeniyle ekmeğin beslenmemizdeki önemi daha da fazladır. Maalesef en çok israf ekmek tüketiminde olmaktadır. Türkiye'de günlük üretilen 82 milyon ekmeğin 77 milyon 340 bini tüketilirken 4 milyon 600 bini çeşitli nedenlerle israf edilerek çöpe atılıyor. Afrika’da bir parça ekmek için açlıktan insan ölürken, ekmek israfı vicdanımızı sızlatmıyor mu?
Belediyemizin ibret alınacak harika bir uygulaması beni çok duygulandırdı. Başkanımıza ve bu projede emeği olanlara teşekkür ederim.Keşke  81 ilde de yarın uygulamaya geçse..keşke..
Balıkesir Belediyesi ekmek israfının önlenmesi için kampanya başlattı. Bayat ekmeklerin toplanması için, 100 konteyner üretildi. Üzerinde 'Ekmek nimettir çöpe atmayalım' ve 'Bayat ekmek kumbarası' yazılı konteynerler, mahallelere yerleştirildi.
GÜNDE 6 TON EKMEK..!
"Balıkesir'de her gün ortalama 200 bin ekmek üretiliyor ve bunun 20 bini çöpe gidiyor. Bu israf günde 6 ton ekmek ve 8.5 ton buğdayın çöpe atılmasıdır. Her yıl 9 bin dekar tarla boşuna ekilip biçiliyor. Memleketin, bu milletin zor şartlarda ürettiği değerlerin ne büyük israflarla yok edildiğini de üzülerek kamuoyuyla paylaşmış oluyoruz. Sadece ekmekteki bu israfın büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda, Türk ekonomisinin ne büyük kayıp içinde olduğunu öğreniyoruz."
Belediye Başkanımız İsmail OK; Bu mükemmel proje için şunları söylemiş,
HAYVANLAR BESLENECEK..!
Kampanya kapsamında kentin 100 ayrı yerine ekmek toplama kumbarası yerleştirmeye başladıklarını anlatan İsmail Ok,:"Vatandaşların kumbaraya atacakları ekmekler toplandıktan sonra belediyenin hayvan barınağı ve çöplükte yaşayan hayvanlara yem olarak verilecek. Kış aylarında ise orman bölge müdürlüğünün gösterdiği ormanlık alanlara topladığımız ekmekleri bırakıp değerlenmesini sağlayacağız. Bir aracımız her gün mahallelerde dolaşarak, ekmek kumbarasına atılan ekmekleri toplayacak. Böylelikle şehrimizde ekmeğin çöpe gitmesi, israf edilmesi bir nebze de olsa önlenecektir. Balıkesir'de bu yolla yapılacak tasarruf, yılda ortalama 4 milyon lira olacaktır.”demiş.
Tebrikler Başkan. Nimetin israfına mani oluyorsunuz.İşte verim ekonomisi budur…!
''TÜRKİYE GENELİNDE İNSANIMIZ GÜNLÜK 3,5 MİLYON LİRA DEĞERİNDE EKMEĞİ ÇÖPE ATIYOR''
Türkiye'de günlük olarak üretilen her 15 ekmekten 1'i fırınlardaki fazla üretim ve saklama koşullarının yetersizliği nedeniyle israf ediliyor. Türkiye’de günlük üretilen 82 milyon ekmeğin 77 milyon 340 bini tüketilirken 4 milyon 600 bini çeşitli nedenlerle israf edilerek çöpe atılıyor. Türkiye’de israf edilen ekmek adedi ülkelerin nüfuslarıyla karşılaştırıldığında ortaya ilginç sonuçlar çıkıyor.
Türkiye'de israf edilen ekmek miktarı 4 milyon 495 bin..
 404 bin nüfuslu Hırvatistan, 4 milyon 300 bin nüfuslu Gürcistan ve 3 milyon 596 bin nüfuslu Moldova'dan daha yüksek. Ayrıca, israfın ulaştığı boyut, 2 milyon nüfuslu Kosova, 625 bin 266 nüfuslu Karadağ, 398 bin 534 nüfuslu Malta ve 300 bin 101 nüfuslu İzlanda'nın nüfusunun toplamından daha fazla. Her gün Türkiye'de yaklaşık 5 milyon ekmek israf ediliyor. Türk halkının ekmek israfı konusundaki kötü alışkanlıkları devam ediyor. İnsanlar, yetmeyeceği düşüncesiyle tüketemeyecekleri kadar çok ekmek alıyorlar.Ve fazlasını çöpe atıyorlar..
İsraf edilen ekmeğin mali değerinin ortalama 70 kuruştan hesaplanması durumunda günlük 3,5 milyon liralık israf yapıldığı açıktır. ''İNSANIMIZ GÜNLÜK 3,5 MİLYON LİRA DEĞERİNDE EKMEĞİ ÇÖPE ATIYOR''
Ekmek İsrafını Azaltmak İçin; İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalıdır. Ekmek poşette saklanmalı, uzun süreli saklama amaçlanıyorsa ekmeğin derin dondurucuda ve poşet içerisinde saklanmalıdır. Ekmek dilimlenerek tüketilmelidir. Kuruyan ekmekler israf edilmemeli, içinde az miktarda su kaynayan tencerenin üzerine yerleştirilen süzgeç üstüne konularak tüketilmelidir. Bayatlayan ekmekler galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde çeşitli yemek, pasta ve tatlı yapımında kullanılmalıdır. Hülasa bu israf derhal durdurulmalıdır…
BELEDİYEMİZİN EKMEK İSRAFI İÇİN  YÜRÜTTÜĞÜ BU ÇALIŞMAYA BU İLDE YAŞAYAN HER FERDİN DESTEK OLMASI GEREKİR.HEPİMİZ SORUMLUYUZ DESTEK OLMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR..
“Yiyiniz içiniz; fakat israf etmeyiniz! Çünkü Allah israf edenleri sevmez.” (A'râf Suresi 7/31)


Hiç yorum yok: