13 Mayıs 2013 Pazartesi

“OFF, AY DONT NOV ÂBİ YAA” ….!









13.05.2013 demokrat gazetesinde yayınlandı……….


“OFF, AY DONT NOV ÂBİ  YAA”  ….!

Karamanoğlu Mehmet Bey 13 Mayıs 1277 yılında, bu şekilde Türkçe'yi resmi devlet dili ilan etti. 


Konfüçyüs'e Sordular: Bir ülkeyi yönetmeye çağrılsaydınız yapacağınız ilk iş ne olurdu ?" Büyük filozof, şöyle cevap verdi:

Hiç kuşkusuz, dili gözden geçirmekle işe başlardım. Şöyle ki: Dil kusurlu olursa, sözcükler düşünceyi iyi anlatamaz. Düşünce iyi anlatılmazsa, yapılması gereken şeyler doğru yapılamaz. Ödevler gereği gibi yapılmazsa, töre ve kültür bozulur. 
Töre ve kültür bozulursa, adalet yanlış yola sapar. Adalet yoldan çıkarsa, şaşkınlık içine düşen halk, ne yapacağını, işin nereye varacağını bilmez. İşte bunun içindir ki dil, çok önemlidir !”

Yıllardır bu konuda çok şey söylendi. Yıllarca da söylenecek TÜRKÇEMİZE NE OLUYOR. 

Dil yaşayan canlı bir unsur gibidir. Gelişerek büyür. Çevresinde uygun olan kelimeleri içinde hazmeder. Çeşitlenerek gelişir. Hiç bir zaman pirinç ayıklar gibi kelimeler dışarıdan müdahale ile ayıklanıp atılmaz.

Ne çekti bu dil ,entelektüelin elinden…!

Yıllardır farkına varılmadan Türkçemizin kelime sayısı azalsın diye, tahribatlar yapıldı. Hem de gelişim, değişim ve çağdaşlık adına yapıldı. 

50 yıl dilimizden çok şeyi götürdü. İstiklal Marşımızı, Gençliğe Hitabeyi anlayacak tek lise üniversite talebesi kalmadı… Nutuk ikinci belki de üçüncü kez sadeleştiriliyor.

Günlük konuşma dilimizde kullandığımız kelime sayısı giderek düşüyor. Fikir dünyamızda yayınlanan şiirlerimizin, tadı sanki biraz farklı daha yavan, anlam ve kelime zenginliği daha cılız kalıyor. Dünya çapında romanımız yok. 

Haftalık edebiyat dergileri çıkmıyor. Çıkanı da okuyan yok. Günlük gazetelerin magazin haberleri ve televizyon dizileri halkın genel kültürünü oluşturuyor.

Ben bu gidişten endişeleniyorum.Dilimizdeki yozlaşma her geçen gün daha vahim hale geliyor.Çok önemli buluyorum.Kime nereye anlatayım bilmiyorum.”Söylesem tesir yok sussam gönül razı değil….”

Her geçen gün Türkçenin biraz daha yozlaştırıldığını görüyorum. Dilimizdeki yabancı kökenli sözcüklerin istilası artarak sürüyor. Kaygılarımı daha iyi ifade edebilmek için, yıllar içinde Türkçe'de nasıl bozulmalar olduğunu  ifade edecek kurmaca bir cümleyi sizinle paylaşıyorum.Bu haberi mutlaka okuyun ve birazcık düşünün!!!

Yıl: 1965
"Karşıma âniden çıkınca ziyâdesiyle şaşakaldım.. Nasıl bir edâ takınacağıma hükûm veremedim, âdetâ vecde geldim. Buna mukâbil az bir müddet sonra kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni fevkalâde rahatlatan bir tebessüm vardı.. Üstümü başımı toparladım, kendinden emin bir sesle 'akşam-ı şerifleriniz hayrolsun' dedim.."

Yıl: 1975
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Ne yapacağıma karar veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Ama çok geçmeden kendime gelir gibi oldum,yüzünde beni rahatlatan bir gülümseme vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'iyi akşamlar' dedim.."

Yıl: 1985
"Karşıma âniden çıkınca fevkalâde şaşırdım.. Nitekim ne yapacağıma hükûm veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Amma ve lâkin kısa bir süre sonra kendime gelir gibi oldum, nitekim yüzünde beni ferahlatan bir tebessüm vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'hayırlı akşamlar' dedim.."

Yıl: 1995
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Fenâ hâlde kal geldi yâni..Ama bu iş bizi bozar dedim. Baktım o da bana bakıyor, bu iş tamamdır dedim..Manitayı tavlamak için doğruldum, artistik bir sesle 'selâm' dedim.."

Yıl: 2006
"Âbi onu karşımda öyle görünce çüş falan oldum yâni.. Oğlum bu iş bizi kasar dedim, fenâ göçeriz dedim, enjoy durumları yâni.. Ama concon muyum ki ben,baktım ki o da bana kesik.. Sarıl oğlum dedim, bu manita senin.. 'Hav ar yu yavrum?'"

Yıl: 2026
"Ven ay vaz si hör, ben çok yâni öyle işte birden.. Off, ay dont nov âbi  yaa.. Ama o da bana öyle baktı, if so âşık len bu manita.. 'Hay beybi..'"

Toplum, din, edebiyat, tarih, bilim, eğitim gibi kültürün her yöresi en iç öğelerine dek, dilin damgasını taşır. Yönü, amacı, kapsamı, başarısı ne olursa olsun, insanın yürüdüğü görünür görünmez tüm yollar dilden geçer. Çepeçevre insan varoluşunun ana koludur dil.

Türkçemizin yozlaşmasına seyirci kalmayalım. Dilimizin önemini bilelim. Tedbirimizi alalım. DİLİMİZE SAHİP ÇIKALIM… OKUMAYI SEVDİRELİM. OKUYANA SAHİP ÇIKALIM.


Hiç yorum yok: