5 Şubat 2013 Salı

Bisiklete binmek istiyorum…!Bana kim “YOL” gösterecek..!





Bisiklete  binmek istiyorum…!Bana kim “YOL” gösterecek..!
Balıkesir Merkez ATATÜRK Anadolu Lisesi matematik öğretmeni 44 yaşındaki Ercüment Pişer, lise öğrencisi oğlu 16 yaşındaki Onuralp Pişer’in bisiklet etkinliğini mahalli gazetelerden okumuşsunuzdur.
 Ercüment PİŞER arkadaşım, oğlu Onuralp, çok iyi yetişmiş saygılı disiplinli çalışkan, Balıkesir Anadolu Lisesi 9. Sınıf öğrencisidir. Çanakkale’de boğazı geçme yarışlarına birlikte katıldık. Sabahın 06. 30 unda Değirmen boğazında yaptığımız idmanlara defalarca geldi…
Yakışıklı delikanlı Onuralp; şimdi hepimize ders verdi. Toplumsal sorumluluk aldı. Balıkesir için çok önemli bir eksikliği bizim gözümüze soktu.(  bu konuya duyarsız kalan ilgililerin gözleri hariç)
Ercümet bey hocam ve oğlu; Sağlık için her yaşta spora dikkat çekmek istediler. Yerel yönetimlerin bisiklet yolları yapmasını da istiyoruz dediler. Tebrikler. Harıkasınız. Onuralp’in annesi ve Ercüment beyin eşi Belgin Öğretmenim..destek ve teşviklerin için sana da teşekkürler…..Senin desteğin olmasaydı bu proje olmazdı.
Çok ilginç ve alkışlanacak etkinlik için, Balıkesir den Antalya ya kadar 13 gün de 620 kilometre pedal basacaklar. Akhisar, Manisa, İzmir, Selçuk, Aydın, Çavdır, Korkuteli, Antalya da konaklayacaklar.13. Gün Antalya Konyaaltı sahilinde 1000 metre yüzecekler. Yol boyunca geçtikleri yerleşim birimlerine ”sağlık için spor yapın..!, Ey yetkililer bisiklet için yol yapın..!” mesajını götürecekler. Umuyorum ve diliyorum. Güzergâhtaki kasaba ve şehirler bu mesajı alırlar.
Bütün kalbimle destekliyorum. Sizi alkışlıyorum.
Kentlerde,ihtiyaç ve beklentilerini ifade etmeden sessizce yaşayan, itirazsız ,başı eğik yaşayan vatandaşlarımıza ,aziz halkımıza, ibret olsun, örnek olsun..!
 Aferin size ..! işte böyle güzel ve medeni olarak bir eksikliği dile getirdiniz.
Cesaret edip Balıkesir merkezde bisikletinizle bir kilometre yol gidin de göreyim. Sağ kalırsanız, başınıza gelenleri anlatırsınız. Otuz defa korna sesinden kulağınız sağır olur. Psikolojiniz bozulur. Hastanelik olursunuz. Bunu bilen aziz halkımız bisikletle yola çıkmıyor. 266 bin insan yaşayan bu şehirde, Gençlik sporun 674 resmi lisanslı sporcusunun dışında, sivil vatandaştan 66 kişiyi bisiklet binerken göremezsiniz.
 Balıkesir buna hazır değilse de,biz yine de söyleyelim..!
 Günümüzde, bisiklete binmenin sağlığa yararlı olduğu görüşünün gelişmesi ile özellikle Avrupa’da uluslararası nitelikte pek çok bisiklet turları düzenlenmektedir. Bisiklet sporu ile ilgilenenlerin sayılarının artmasıyla birçok ülkenin kent caddeleri, ulusal parkları ve belediye parklarında bisiklet yolları ayrılmaktadır.
ŞEHİRDE ,KASABADA BİSİKLET YOLU YAPILSIN ..BİSİKLETE BİNELİM….
Bisiklete binmek, kalori yakıp kilo kaybetme hızınızı artırmak için çok faydalıdır. Büyük kaslar kullanıldığı için 65 kiloluk bir bayan bir saat boyunca orta hızda bisiklete binerse, yaklaşık 500 kalori yakmış olur. Ayrıca bisiklete binmek eklemlere aşırı yük bindirmediğinden dolayı, her yaştaki insanlar için ideal bir egzersizdir.
Egzersiz yapmak sadece kilo vermek için değil, aynı zamanda sağlıklı ve formda kalmak için de önemlidir.
Düzenli olarak kardiyovasküler egzersiz yapan insanlar, daha uzun yaşarlar. Sağlıklı akciğerlere sahip olmak demek, astım gibi solunum hastalıklarına daha dirençli olmak demektir. Vücudunuzda kan pompalamak, kalbiniz için bir egzersiz iken, yüksek tansiyona da iyi gelir. Orta veya yüksek hızda bisiklete binmek kalp atış hızınızı arttırır. Formda kalmanıza yardımcı olur.
Bisiklete binmek ,bir direnç egzersizidir. Bacaklarınızla pedalları çevirirken hem ana kaslarınızı hem de diğer kaslarınızı geliştirirsiniz. Kuadrisepler (Üst bacağın önündeki büyük kas) ve diz kaslarınız gibi büyük kaslarınızı geliştirirken, metabolizma hızınızı artırırsınız. Kaslar hareket edebilmek için kaloriye ihtiyaç duyarlar ve bu yüzden ne kadar çok kasınız varsa, o kadar çok kalori yakarsınız.
Bisiklete binmek aynı zamanda diz ve ayak bileği kaslarınız gibi kolay sakatlayabileceğiniz küçük kaslarınızı da güçlendirir. Güçlenen bacak kasları ile, tırmanma ve yürüme gibi diğer aktiviteler de yapması daha kolay hale gelir.
Bisikleti ulaşım aracı olarak kullanırsanız, yakıt olarak vücudunuzdaki kalorileri yakarsınız.
Bu da benzin ve park masraflarının sıfıra inmesi demektir. Ayrıca arabanızı sürmek yerine bisikletinizi kullanarak, arabanızı daha az kullanmış olursunuz ve arabanızın değeri de daha az düşer.
Bütün bu avantajların yanında bisiklete binerek sera gazı salınımlarını ve trafik yoğunluğunu da azaltmış olursunuz. Bisiklete binmek enerji verimliliği bakımından en iyi ulaşım araçlarından olup dünyadaki birçok insanın da en sevdiği ulaşım şeklidir.
İlk bisiklet patenti 1645 yılında Fransız Jean Theson’a verildi. 368 YIL SONRA, 2013 YILI BAŞINDA yetkililere biz de sesleniyoruz. Ercüment Hocam ve oğlu Onuralp haklıdır.Vermek istedikleri mesajı destekleyelim.. O kadar yolu boşa gitmiş olmasınlar.
“Sağlık için her yaşta spor yapalım. Bisiklete binelim. Yerel yöneticiler, ne olursunuz bisiklet yolları yapınız.”
Çünkü; ben de bisiklete  binmek istiyorum..! Bana kim “YOL” gösterecek..!

Hiç yorum yok: