16 Mart Öğretmen Okullarının Kuruluş Gününde
Milli Eğitim Müdürüne AÇIK MEKTUP
DARÜLMUALLİMİN MARŞI
Fikr ordusuyuz meş’ali irfanla mücehhez
Ayatı hakikat okunur rayetimizde
Cehlin ebedi hasmıyız
Ümidi muazzez rehberlik eder meşyeti
Yeni göreviniz hayırlı olsun, Şahsen ziyaretinize gelemedim. Kabul ederseniz, İleride bir gün tanışmayı ve mülakat yapmayı arzu ederim.
Göreve başladığınız günden itibaren samimiyetiniz kamuoyu tarafından anlaşılmıştır. Sayın Valimizin de beyanı ile uyum içinde bir ekip kurduğunuz anlaşılmaktadır. Öğretmen ve yöneticilerimize güven veren ve teşvik eden konuşmalarınızı memnuniyetle takip etmekteyim.
Mesleğe ilk mektep muallimi olarak başladım. Leyli meccani okudum. (biraz eski dil ile oldu.) 25 yıl resmi 8 yıl özel okul, dershane hizmeti ile emekli oldum. Çevremde tanıdıklarım da dâhil Milli eğitim emeklilerini davet eden resmi hiçbir organizasyon görmedim. Sanki emekli olsalar da kurtulsak anlayışı var. 30 -40 yıl hizmet etmiş arkadaşlarımızı ne arayan var ne de tecrübe ve birikimlerinden yararlanan. Hâlbuki emekli olan yüzlerce meslektaşımın aranması, Düzenlenen törenlere yılda bir kez bile olsa, davet edilmesi yerinde olur. Fikirleri alınmasa da, gönüllerinin alınması gerekmez mi?
Teşkilatınız çok büyük ve komplike bir yapıya sahiptir. Diğer kurumların yönetim kolaylığı sizde yoktur. Yürüttüğünüz bütün hizmetleri bir müeyyideye bağlı olduğundan insifiyatif alanınızda sınırlıdır. Ancak başarısızlığın faturası her zaman sizin olacaktır.
Balıkesir eğitimi size teslim edilmiştir. Vebaliniz büyüktür. Naçizane buradan aktarıyorum.
Önerilerimin çözümü Bakanlık düzeyinde olsa da size yazıyorum..
Sınıf öğretmenlerimizin işi çok zordur. Onlar için şunları söyleyebilirim.
1.Sınıf öğretmenlerinin köy hayatına uygun bir eğitim sürecinden geçirilmesi için köy
Öğretmeni yetiştirme uygulamalarına ağırlık verilmeli, Sınıf öğretmeni adaylarının staj uygulamaları daha çok köylerde yapılmalıdır.
2.Köylerde özveriyle görev yapan sınıf öğretmenlerinin başarıları maddi ve manevi olarak ödüllendirilmelidir.
3 Köyde görev yapan öğretmenlerin özellikle mesleki örgütlenmeleri desteklenmeli
ve sorunlarını bu yolla dile getirmeleri sağlanmalıdır.
4.Köy eğitimi dikkate alınarak hizmet içi eğitim, rehberlik, birleştirilmiş sınıf uygulaması hakkında gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
5.Köy okullarının araç-gereç yetersizlikleri giderilmeli, lojman ve okulların bakım ve onarım çalışmaları yapılarak öğretmenlerin üzerindeki ek yük kaldırılmalıdır.
6.Köyde görev yapan yeni mezun öğretmenler (kıdemli öğretmenlere göre daha az sorun yaşamaları için), fakültede veya göreve başlamadan önce, köy koşullarına uyum konusunda eğitim almalıdırlar.
7.Sınıf öğretmenliğine yalnızca Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği anabilim dalından mezun olanlar atanmalıdır.
“ÖĞRETMENLİK” için önemli bulduğum konular;
1.Öğretmen yetiştirmenin esasları, ilköğretim, Orta-öğretim ve Yükseköğretim için yetiştirilecek öğretmenlerde aranan nitelikler ve bunun standartları tespit edilmeli. Öğretmen yetiştirmenin esasları ve bununla ilgili kurumların çalışmaları, gerekirse çıkarılacak bir kanunla saptanmalıdır.
4. Memleketimizin gerçek öğretmen ihtiyacı dikkatlice tespit edilmeli. Her yıl hangi sahada ne kadar öğretmenin yetiştirmesi gerektiği bir plana bağlanmalıdır. Bu şekilde,sokaklarda gösteri yapan mağdur ve mazlum genç işsiz öğretmenlerin mesleği yıpratan davranışları olmaz
5. Bugün olduğu gibi 27 Üniversiteye bağlı 208 Fakülte ve Yüksek Okuldan öğretmen yetişmesi beklenemez. Bu iş, dağınıklıktan kurtarılması için. Görev ve sorumluluğu sadece öğretmen yetiştirmek olan 2-3 üniversiteye veya 10-15 fakülteye verilmeli. Bu üniversite ve fakülteler Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü ile işbirliği halinde çalışarak öğretmenlerin hizmet öncesinde ve hizmet içinde yetişmelerini sağlamalıdır.
6. Öğretmen yetiştirecek Üniversite ve Fakültelerde öğretim üyeliği çok cazip hale getirilmeli. Bu elemanların en kısa zamanda, yurt içinde ve yurt dışında yetiştirilmesi için gereken önlemler alınmalı.
7. Gerekirse, öğretmen yetiştirme konusunda YÖK kanununda değişiklik yapılmalıdır.
8. .Öğretmen liseleri yeniden yapılandırılmalı öğretmenliğe hazırlayıcı dersler konularak «Öğretmen Kolejleri» haline getirilmeli. Bu kolejler, öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarına öğrenci hazırlayan bir kaynak olarak düşünülmelidir.
9. Öğretmen yetiştiren kurumlara alınacak öğrencilerin, üniversite seçme sınavlarında yüksek puan alanlar arasından. Öğretmenliğe yeteneklilerinin itina ile seçilmesi sağlanmalı.
10. Hizmet içi eğitimi, Bakanlık Hizmet içi Eğitimi dairesi tarafından, yılın on iki ayında devam edecek, bütün öğretmenlere hizmet içi eğitimi sağlayacak şekilde planlanıp yürütülmeli. Bunun için, Hizmet içi eğitimi, Milli Eğitim Bakanlığı ile öğretmen yetiştiren fakülte ve yüksek okulların işbirliği ile yürütülmelidir.
Okul müdürlerimiz ile ilgili olarak:
Okul müdürlerinin görevlerini başarmada, karşılaştıkları sorunlar var. Veliler, öğrenciler, öğretmen ve personel, koruma dernekleri, aile birlikleri, denetim kademesindeki statükocu anlayış,üst yöneticilerin askeri statüko ile baskıcı tutumları,sistemin mevzuatçı yapısı,”buzdolabı çalışsın, soğutup soğutmadığı önemli değil” anlayışı,okul müdürünün kapsama alanındadır.Karşılığı malum….
1.Okul müdürlerimizin üstleriyle yeterli iletişimi sağlayamadıkları yapılan araştırmalarda açıkça görülür.İletişim kanalları gözden geçirilerek net sade açık ve en kısa yol tercih edilmelidir.
2.Mevzuatın günün şartlarına uygun olmaması, Yönetimin merkeziyetçi olması, Yönetime siyasetin karışması, Finansman yetersizliği, Merkezde alınan kararların uygulanamaması, Alınan kararların sık sık değişmesi, astlardan gelen teklifleri incelememesi, personel eksikliği, araç-gereç eksikliği, denetimlerde görülen tutarsızlıklar AYRI AYRI TESPİT EDİLEREK HERBİRİ İÇİN MAKUL ÇÖZÜMLER GELİŞTİRİLMELİDİR.
Son olarak Sayın Milli Eğitim Müdürümüzden şunları dilerim.
Okullarda öğrencilerimizin sosyal faaliyetleri desteklenmelidir.”Tost yedirilip beslenen, test çözdürülüp robotlaştırılan ” kuru, tatsız, soğuk, ezberci yapı derhal bitirilmelidir. Tiyatro, müzik, münazara, folklor, spor, gezi gözlem, inceleme deney, laboratuar, resim, sergi, izcilik çalışmalarının yoğunluğu arttırılarak okul hayatın merkezine oturmalıdır.
Gençlerin sınavlara değil, hayata hazırlamasına öncelik verilmelidir. Geleceği emanet alacak çocuklarımıza, özgüven kazandıran, kabiliyet ve istidatlarını destekleyen mutlu huzur içinde KOŞARAK coşku ile GİDİLEN OKULLAR Balıkesir’ de de olabilir.
“Mektubuma burada son verirken selam eder .Çalışmalarınızda başarılar dilerim..Bu gün kimsenin önemini anlamadığı eski öğretmenler için çok değerli olan 16 Mart Öğretmen Okullarının Kuruluş Günü(DARÜL MUALLİMİN) ”nde umutlarımı koruyor.Milli Eğitim çalışanlarının ve öğretmenlerimin 16 MART gününü kutluyorum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder